Смачно, а чи корисно...
Смачно, а чи корисно...
Проблема вживання продуктів, що містять консерванти, та генетично модифікованих (їх дуже люблять наші діти).
Ряд статей по темі:
Для більшості з нас харчування тільки здоровою їжею – ситуація практично нереальна. Адже дуже непросто відмовити собі в задоволенні смачно поїсти. І щоб не напружувати надмірно свою силу волі, має сенс знати: а які продукти найшкідливіші? Може, їх список не такий вже й великий?
Багато людей у відповідь на твердження про шкідливість тієї або іншої їжі люблять видати на кшталт "жити взагалі шкідливо". І щоб одуматися, людині треба отримати панкреатит або якесь захворювання обміну речовин – коли повністю відновити здоров`я вже мало шансів. То чому б не потурбуватися про себе хоч трохи? Адже не так і складно виключити з свого раціону шість груп продуктів.
На шосте місце в нашому "чорному списку" можна сміливо помістити майонез. Мало хто сперечатиметься з тим, що майонез – це шкідливо. Він містить багато жиру, і при цьому поглинається часто у величезних кількостях. Немає нічого дивовижного в тому, що печінка і підшлункова залоза не справляються з навантаженням.
Проте більшість людей вважають, що жир – це єдиний шкідливий компонент майонезу. Вони із задоволенням купують "легкий" майонез, і вважають його здоровим продуктом. Смію завірити, що це не так.
"Легкий" майонез виробляють на основі модифікованих рослинних олій – транс-жирів. Ці молекули не зустрічаються ніде в природі і з`являються тільки як продукт хімічної модифікації олій. Вони є в маргарині, "легкому маслі" і "легкому" майонезі. Зазвичай їх називають "високоякісним рослинним жиром".
Транс-жири практично не розщеплюються нашими ферментами. Як результат – "американська хвороба" зайвої ваги, атеросклероз, інші обмінні порушення.
Крім того, будь-який майонез містить емульгатори, підсилювачі смаку, консерванти.
П`яте місце займають копченості та ковбасні вироби. Будь-який дим містить велику кількість фенолів та інших канцерогенних речовин. Тобто – речовин, що викликають рак. Відомо, що вживання копчених продуктів істотно підвищує ризик розвитку пухлин. Їжа, приготована на вугіллі без диму (наприклад, правильно приготований шашлик), у цьому сенсі набагато безпечніше за копченину: балик, ковбас, копченої риби.
Додайте до канцерогенів ще підсилювачі смаку і консерванти (також забезпечують м`ясу і ковбасі характерний соковитий червоний колір) – і одержите украй малоїстівний продукт.
Ще гірше ситуація з сосисками, сардельками, "лікарською” ковбасою та іншими. У їх складі м`яса може взагалі не бути. Зате є целюлоза як основа, "високоякісний рослинний білок" (тобто трансгенна соя), "високоякісний рослинний жир" (тобто транс-жири), і повний "джентльменський набір" ароматизаторів, підсилювачів смаку, емульгаторів і консервантів.
Четверте місце я віддав би жувальним й іншим "дитячим" цукеркам. Адже це – просто шедеври хімічної промисловості. У них немає нічого натурального, хіба що цукор. А якщо цукерка "дієтична", то і цукру теж немає. Суцільна хімія: фарбники, ароматизатори, підсолоджувачі. Почитайте склад – скільки там незнайомих слів і загадкових буквено-цифрових позначень.
Цей продукт міг би з гідністю зайняти перше місце чорного списку. На щастя, такі цукерки якщо і їдять, то зазвичай у невеликих кількостях – на відміну від верхньої трійки нашого "хіт-парада".
Отже, почесне третє місце присуджується фаст-фуду. По-перше, будь-який фаст-фуд містить всі ті ж украй шкідливі для здоров`я транс-жири, які є чи не основною причиною масового ожиріння в США і країнах Західної Європи. Адже всі компоненти фаст-фуду смажаться на комбіжирі.
По-друге, фаст-фуд зазвичай містить надлишок кетчупу, майонезу та інших соусів із підсилювачами смаку, ароматизаторами, консервантами і барвниками.
Крім того, є і специфічна для фаст-фуду проблема: вся ця їжа смажена, причому зазвичай у фритюрі. Це означає надлишок жирів, наявність канцерогенів (аналогічно копченині) і глікотоксинів.
Глікотоксини – це специфічні молекули, що утворюються при високотемпературній обробці їжі (обсмажуванні). Розповсюджуючись по організму, вони викликають запальні реакції в різних органах або активізують вогнища хронічного запалення. Накопичуючись у тканинах, гликотоксини є однією з основних причин старіння.
Крім того, фаст-фуд означає швидке поглинання їжі, причому зазвичай на ходу, або з газетою, або під час спілкування. Тим часом, для нормального травлення організму необхідний час. Ви повинні звернути увагу на те, що ви їсте, розкуштувати смак їжі і насолодитися ним. Тільки так нервова система встигне зрозуміти, що відбувається, і перемкнутися в режим травлення.
На другій позиції панують солодкі газовані напої. Як жувальні цукерки і багато льодяників, такі напої – повністю синтетичний продукт. Але, на відміну від цукерок, їх зазвичай поглинають у величезних кількостях. Саме через масовість вживання я ставлю цю групу продуктів на друге місце.
Як аргумент на користь таких напоїв часто стверджують, що "вони краще втамовують спрагу". Але ж спрага – це об`єктивний брак води в організмі. Будь-який напій, який краще за воду втамовує спрагу, – це обман для вашого організму і відчутний удар по вашому здоров`ю.
Тіло повинне одержати рівно стільки води, скільки йому потрібно. Можна випити більше за необхідне, але ніяк не менше! Крім того, газовані напої зазвичай мають діуретичну дію – тобто сприяють виведенню води (якої й так не вистачає) з організму.
Єдиний правильний спосіб утамовування спраги – пити чисту воду. Бажано мінеральну з низькою загальною мінералізацією – до 1 г/л – розлиту безпосередньо з джерела.
Солодка вода містить ароматизатори, барвники, консерванти – все це шкідливо для здоров`я. Багато солодких вод мають дуже кислу активну реакцію (рН 2-4). Такою водою можна мити чайники від накипу і обробляти город від шкідників. Недивно, що вона викликає гастрити і інші захворювання.
Але найгірший варіант у цій категорії – це "дієтичні" напої. Їх "дієтичність" означає, що замість "шкідливого" цукру вони містять інші підсолоджувачі – завдяки чому нібито рятують вас від ожиріння.
Насправді, коли ви вживаєте будь-який солодкий продукт – воду, сік, торт, цукерку – мозок дає сигнал підшлунковій залозі, у відповідь на який та виділяє в кров інсулін. Якщо ж після цього цукор у кров не поступає (адже в цій воді замість цукру штучний підсолоджувач), то в крові починається повний ендокринний хаос. Багато лікарів вважають, що це може бути причиною розвитку цукрового діабету.
Але перше місце слід віддати все ж чіпсам. У чіпсах є чи не все, чого не повинно бути в нашій їжі. Оскільки їх смажать у фритюрі, то вони обов`язково містять канцерогени, гликотоксини і транс-жири.
Для якнайкращого смаку в чіпси додані ароматизатори і підсилювачі смаку, для хорошого хрускоту і правильної консистенції – спеціалізовані емульгатори, для збереження – консерванти.
Крім того, чіпси зазвичай поглинаються в кінотеатрах або перед телевізором. Тому аналогічно фаст-фуду виникають проблеми з регуляцією травного процесу. Плюс, оскільки вся увага направлена на екран, чіпсів зазвичай з`їдають багато. Дуже багато.
Якщо ви піклуєтеся про своє здоров`я, але не хочете дотримуватися зовсім вже жорсткої дієти, спробуйте виключити зі свого раціону хоча б ті продукти, які потрапили до нашого чорного списку.
http://ostriv.in.ua/
Шкідливість харчових Е-добавок
На сьогоднішній день, сучасний ринок харчових продуктів характеризується досить широким діапазоном вибору, як в асортименті, так і в цінових категоріях товару. Але чи виправдовує пропозицію попит, і чи дійсно свобода вибору така абсолютна, як це здається?
Вибір того чи іншого роду продуктів харчування обумовлений на сьогоднішній день декількома чинниками:
а) образ життя споживача;
б) його платоспроможність;
в) стан здоров'я і пов'язані з цим обмеження в їжі.
Ми хотіли б акцентувати увагу на останньому пункті. Проблеми, пов'язані із здоров'ям людини, в наші дні не завжди визначені генетичною спадковістю або схильністю до того чи іншого вигляду захворювання. Останнім часом все більшу дію на здоровя організму та його працездатність визначається їжою, що входить в її щоденний раціон, а якщо бути точніше - її склад, який у свою чергу, рясніє переліком всіляких так званих харчових добавок, найпоширенішими серед яких є компоненти з індексом Е.
Чи безпечний вжиток таких продуктів?
Е-стандарти
Буква «Е» на етикетці складу того або іншого продукту харчування позначає відповідність європейському стандарту живлення, а цифровий індекс - сам вигляд добавки. Колись, назви цих хімічних речовин вказувалися у складі продуктів повністю, але унаслідок об'ємності назв була проведена заміна на буквенно-цифирный код.
На сьогоднішній день не лише на території РФ, України, але і в Європі використання Е-добавок у виробництві продуктів харчування заборонене. Але лише деяких.
Правом заборонити використання тої чи іншої Е добавки наділена Європейська комісія, а перевірки на місцях, тобто на території харчових підприємств і магазинів проводить так звана інспекція продовольчо-ветеринарної служби і то - не скрізь.
Яким же чином працює дана система?
Випробування Е-добавок проводяться на тваринах і на людях в акредитованих європейських лабораторіях. При відсутності негативних наслідків і впливів на організм добавки включають в список дозволених. А виявленні, при перевірці, інспекторами продовольчо-ветеринарних служб продуктів харчування до складу яких входять заборонені Е-компоненты, - проводиться вилучення. Періодичність такого роду перевірок проводиться один раз на півроку. Тобто в інші шість місяців за відсутності даних про шкоду тієї або іншої добавки на підставі досліджень, люди споживають в їжу невідомо що. Іронія такого „сценарію” на цьому не закінчується. Забороняються Е-компоненты за наявності загрози для життя, наприклад ті, які приводять до летальних наслідків. У тіні залишається велика маса інших, або мало вивчених, або тих що не визнані як «небезпечні». Тобто, якщо консерванти всесвітньо не визнані смертельними для вжитку в їжу, то вони можуть вважатися безпечними. І це не єдиний приклад, що викликає, щонайменше, сумніви. Ось деякі приклади подібних Е-элементів, що додаються до складу продуктів харчування у наш час:
Е102 - тартразин - фарбник. На території нашої країни дозволений, але заборонений на території Європейського Союзу.
Дія на організм:
- харчова алергія.
Продукти харчування з вмістом тартразину: кондитерські вироби, цукерки, морозиво, напої.
Е128 - червоний фарбник Red 2G з канцерогенним ефектом, що використовується при виробництві сосисок з вмістом зернових і бобових, виробів з подрібненого м'яса. Він додає рожевий колір продукту. Є генотоксичним з'єднанням, тобто такий, що має здатність викликати зміни в генах. Е128 заборонений для вжитку!
Дія на організм (довгостроковість періоду прояву реакції після моменту вживання):
- онкологічні захворювання;
- аномалії розвитку плоду;
- природжені патології.
Продукти з вмістом червоного фарбника Red 2G: ковбаси і сосиски (особливо дешеві).
Е216 і Е217 - консерванти (пропиловий ефір і натрієва сіль).
Дія на організм:
- харчові отруєння.
Продукти харчування з вмістом даного консерванта: цукерки, шоколад з начинкою, м'ясні продукти, покриті желе паштети, супи і бульйони.
Е250 - нітрит натрію - фарбник, приправа і консервант, що використовується для сухої консервації м'яса і стабілізації його червоного кольору. Е250 дозволений до використання але заборонений в ЄС.
Дія на організм:
- підвищена збудливість нервової системи у дітей;
- кисневе голодування організму (гіпоксія);
- зменшення вмісту вітамінів в організмі;
- харчові отруєння з можливим летальним результатом;
- онкологічні захворювання.
Продукти з вмістом нітриту натрію: бекон (особливо смажений), солонина, сосиски, шинка, копчене м'ясо і риба.
Е320 - антиоксидант для уповільнення окислювального процесу в жирових і масляних сумішах (вважається небезпечним для здоров'я).
Дія на організм:
- зростання вмісту холестерину в організмі.
Продукти харчування з вмістом антиоксиданту Е320: деякі продукти з вмістом жиру; жувальні гумки.
Е400-499 - загусники, стабілізатори для підвищення в'язкості продукту (більшість з них заборонені).
Дія на організм:
- захворювання травного тракту.
Продукти з вмістом цих видів Е-добавок: йогуртові культури і майонези.
Е510, Е513 і Е527 (з групи Е500-599) - емульгатори, що створюють однорідність при поєднанні незмішуваних продуктів, наприклад, води і масла.
Дія на організм:
- діарея;
- збої в роботі печінки.
Е951 - синтетичний замінник сахару.
Дія на організм:
- виснаження запасів серотиніна в корі головного мозку;
- розвиток маніакальної депресії, припадків паніки, насильства (при надмірному вживанні).
Продукти: жувальні гумки, газовані напої (особливо імпортного виробництва).
Заборонені Е-добавки
На сьогоднішній день можна навести лише приблизний список Е-добавок, які заборонені:
Е121 - фарбник цитрусовий червоний;
Е123 - фарбник червоний амарант;
Е240 - консервант формальдегід, класифікуючи який, можна віднести до тієї ж групи речовин, що і миш'як з синильною кислотою - смертельні отрути;
Е116-117 - консерванти, що активно використовуються при виробництві кондитерських і м'ясних виробів;
E924а і Е924б - так звані «покращувачі муки і хліба».
А також заборонені такі добавки: Е103, Е107, Е125, Е127, Е128, Е213-219, Е140, Е153-155, Е166, E173-175, E180, E182, E209, E213-219, E225-228, E230-233, E237, E238, Е240, E241, E252, E253, E264, E281-283, E302, E303, E305, E308-314, E317, E318, E323-325, E328, E329, E343-345, E349, E350-352, E355-357, E359, E365-368, E370, E375, E381, E384, E387-390, E399, E403, E408, E409, E418, E419, E429-436, E441-444, E446, E462, E463, E465, E467, E474, E476-480, E482-489, E491-496, E505, E512, E519-523, E535, E537, E538, E541, E542, E550, E552, E554-557, E559, E560, E574, E576, E577, E579, E580, E622-625, E628, E629, E632-635, E640, E641, E906, E908-911, E913, E916-919, E922-926, E929, E942-946, E957, E959, E1000, E1001, E1105, E1503, E1521.
І це далеко не весь перелік. Крім того, де гарантія в тому, що заборонені для виробництва Е-элементы не використовуються?
Ось, наприклад, перелік Е-добавок, дозволених в Росії, але таких, що вважаються небезпечними:
Харчові добавки Е105, Е126, Е130, Е131, Е143, Е152, Е210, Е211, Е330, Е447 - є чинниками, що обумовлюють винекнення злоякісних пухлин.
Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461, Е466 - провокують утворення захворювань шлунково-кишкового тракту.
Харчова добавка Е239 може викликати алергічну реакцію.
Е171, Е320-322 - добавки, що викликають хвороби печінки і нирок.
Окрім цього заборонені в Європейському Союзі добавки: E102, E104, Е110, E111, Е120, E122, E124, E126, E141, E142, Е150, E212, E250, E251, E311-313, E477.
Аналіз ринку продуктів харчування
Аналіз сучасного ринку продуктів харчування на вміст серед продукції небезпечних для здоров'я і життя людини харчових Е-компонентов показав, що більшість запропонованого ним асортименту містить в більшій чи меншій мірі вказані вище речовини.
Як приклад можна привести деякий список брендів, серед яких виявлені Е-елементи, що становлять небезпеку вашому здоровю:
1. Серед газованих напоїв:
- «Фруктайм Дюшес», а також «Фієста Дюшес», похідні від компанії Сoca-cola (містять аспартам Е951);
- всі інші дочірні від виробника Coca-Cola;
- «Лимонад» (Грейтлі);
- «Маліна» (Салют-кола);
- «Барбарис» (Асорті);
- «Ситро» (Салют-кола) та ін.
2. Серед жувальних гумок, що особливо користуються популярністю в наші дні:
- «Dirol» (містить в своєму складі загусник Е414, що провокує захворювання шлунково-кишкового тракту; антиоксидант Е330; консервант Е296; фарбник Е171; емульгатор (по вказівці на упаковці) Е322, що є антиоксидантом, а також Е321 і глазирователь Е903);
- «Orbit» (містить сорбіт Е420, що відноситься до групи емульгаторів і стабілізаторів; мальтит Е965 (пеногасник-антифламінг, і наскільки він небезпечний - судити споживачу); стабілізатор Е422; загусник Е414; фарбник Е171; підсолоджувач аспартам Е951 і ін.).
Яка з цих жуйок менш небезпечна і чи коштує її споживати взагалі - особиста справа кожного!
3. Серед деяких енергетичних напоїв:
- «ABSENTER ENERGY» (містить стабілізатор Е414; регулятор кислотності, він же антиоксидант Е330; консервант Е211);
- «JAGUAR» (містить консервант Е211; фарбники);
До цієї ж групи можна віднести і велику частину енергетиків, що не містять алкоголю, навіть якщо в складі і не фігурує буквений код «Е», варто звертати увагу на назви складних компонентів, інакше яким же чином виправдовується «енергетична» дія на організм?!
4. Серед чіпсів і сухарів:
- «Lays» в маленькій упаковці (містить аспартам Е951);
- «Pringles» (містить емульгатор Е471);
- сухарики «Кириешки» (містить підсилювач смаку Е621, Е627, Е631, Е551, фарбник Е100 і ін.).
5. Серед кисломолочних продуктів:
- «Активия» з додаванням чого-небудь, будь то фрукти або злаки (у складі загусник Е1442);
- «Растишка йогурт з фруктовим пюре» (той же загусник Е1442; фарбники і ін.) - продукт дитячого харчування!!!
- «Даниссимо» (загусник Е1442, регулятор кислотності).
6. Серед ковбасних виробів:
- ковбаса «Київський сервелат» (у складі виявлені стабілізатори і консервант нітрит натрію Е250);
- «Любительська» (містить консервант-фіксатор забарвлення, а також нітрит натрію Е250);
7. Серед марок морозива:
Як приклад можна привести продукцію «Ля Фам», де виявлені фарбник Е102, Е133, стабілізатори Е407, Е410, Е412, Е466, Е471. І це те, що їдять наші діти!
8. Серед відомих виробників шоколаду:
- «Alpen Gold» (містять Е476, стабілізатори);
- «Несквік» (у складі виявлені Е124 і Е476).
Кожна людина, сьогодні, має бути більш ніж пильна при виборі продуктів харчування і хоча б знати і враховувати результати останніх досліджень в цій області.
http://www.navsite.org/
Наскільки шкідливі харчові добавки, що позначаються літерою "Е”?
На зміну дефіциту продуктів прийшов достаток, але… з’явилися побоювання з приводу харчових добавок — мовляв, серед них безліч шкідливих для здоров’я. Ситуація непроста. Так, з початком масового застосування добавок, тобто з 50-х рр. ХХ ст., кількість ракових захворювань зросла. Але медики не впевнені, що причина саме в їжі, а не, приміром, у поганій екології. Звісно, харчовики виступають різко проти заяв про шкідливість добавок, адже це ставить під удар їхній бізнес. Проте серед таких речовин багато небезпечних, заборонених для використання в Україні. Тому слід бути особливо уважними, купуючи імпортні харчі. Сподіваємось, наведений нами "чорний список” добавок допоможе вам не ризикувати.
Їсти чи не їсти?
Харчові добавки призначені для того, щоб продукти не гіркнули, не протухали, мали приємний колір і запах. Дискусії про доцільність їх використання ведуться давно, але певності так і немає. Поза сумнівом одне — інформація про наявність добавок у продуктах харчування має бути вказана на етикетці, а покупець сам вирішить: їсти йому це чи ні. Звичайно, ви звернули увагу, що на упаковках майонезу, печива, газованої солодкої води серед компонентів значиться буква "Е” з номером. Що ховається за цією загадковою буквою? Невже це саме ті небезпечні барвники й консерванти, які шкодять здоров’ю? Прояснити ситуацію ми попросили провідного наукового співробітника Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. Медведя Тетяну Воробйову.
— Не варто лякатися букви "Е” з номером у дужках, — пояснює пані Тетяна. — Це означає, що продукт містить дозволену харчову добавку, тобто безпечну для здоров’я. Такі речовини необхідні, щоб досягти певного ефекту, наприклад, для продовження терміну зберігання продукту або надання йому привабливого зовнішнього вигляду.
Якщо ж пропонують нову харчову добавку, її досліджують експерти міжнародної комісії при Всесвітній організації охорони здоров’я, і лише після того вирішується її доля. Спочатку на етикетках повністю писали назви хімічних речовин, але чимало з них важкі для вимови і довгі — займають дуже багато місця. Тому в 1953 році назви добавок замінили буквою з цифровими кодами. Цей шифр прийнятий у країнах Євросоюзу (ось звідки взялася буква "Е” — "Європа”). Індекс "Е” фахівці ототожнюють також із словами "essbar/edible”, що в перекладі з німецької та англійської означає "їстівний”. У нас гігієнічний висновок за всіма добавками дає Мінохоронздоров’я, а їх список затверджує Кабмін.
До речі, не плутайте харчові добавки з біологічно активними. Перші, як правило, не мають енергетичної та харчової цінності. Хоча й серед них зустрічаються такі, які володіють деякими властивостями біологічно активних. Наприклад, бета-каротин, який отримують з моркви, провітамін А, а також яблучний і цитрусовий пектини, які виводять з організму токсичні речовини.
Небезпечні і безпечні цифри
Е100-Е182 — це барвники. Наприклад, Е160, бета-каротин, він же жовтий барвник Е150 — "паленка”, карамелевий цукор. Е200 і наступні — консерванти, починаючи з Е300 — антиоксиданти: ті й інші відповідають за збереження продуктів. Скажімо, Е300 — це аскорбінова кислота, Е330 — лимонна. Е400 і далі — стабілізатори, завдяки яким зберігається консистенція продукції. Наприклад, Е440 — пектин, який широко використовують у кондитерській промисловості. Е500 і наступні — емульгатори, Е600 і далі — підсилювачі смаку й аромату, з Е900 йде відлік речовин для глазурування.
Зрозуміло, що за допомогою барвників надають привабливого вигляду морозиву, безалкогольним напоям, цукеркам. Як барвники використовують і натуральні, й синтетичні речовини. Сировиною для натуральних служать фрукти, ягоди, листя й інші рослинні компоненти. Натуральні барвники легко знебарвлюються під впливом температури та світла, а штучні стійкіші і дають яскраві кольори. Та все ж серед них багато шкідливих для здоров’я, заборонених для використання в Україні. Це канцерогени Е103, Е110, Е120, Е124, Е131, Е142.
Щоб не було боляче
Існують дозволені, недозволені і заборонені добавки. У Європі використовують Е123 — червоний амарант, консервант-формальдегід. У нас, а також в Росії та США, він заборонений. Справа не в тому, що добавка шкідлива, просто навіть невеликий перебір зробить продукт неїстівним. Заборонені у нас також Е121 — "цитрусовий червоний N2” і Е173 — "порошок алюмінію”, який застосовують зарубіжні кондитери для прикрашання продукції. Правда, відскрібаючи їжу з алюмінієвого посуду, ми так само "харчуємося” подібним порошком.
До речі, список добавок, дозволених в Україні, значно менший, ніж в ЄС та США. Отож, ми одержуємо з їжею значно менше "синтетики”, ніж європейці або американці. Це втішає. Але що вже говорити про звичайного споживача, якщо навіть фахівці різних країн не дійшли єдиної думки про шкідливість тих або інших "Е”! Та все ж "краще перестаратися, ніж недостаратися”. Тому, щоб не було нестерпно боляче, скористаємося вітчизняною специфікацією, згідно з якою канцерогенними визнані консерванти Е211—213, а Е221—224 і Е226 можуть викликати розлад кишечника. Людям зі слабким шлунком не рекомендується вживати продукти, які містять антиоксидант добавки Е322 і Е338—341.
Втім, і деякі дозволені добавки можуть сильно вдарити вас по слабкому місцю. Наприклад, нешкідлива для більшості лимонна кислота (Е330), вміст якої в продуктах не нормується, може викликати напад у хворих на виразку шлунка. Та й цілком здорова людина може заробити хворобу шлунково-кишкового тракту у разі надмірного вживання лимонної кислоти або звичайного столового оцту — скажімо, щодня додаючи їх у салати й борщі. Або візьмемо газовану воду з підсолоджувачами замість цукру. Великі підприємства можуть собі дозволити випускати її на цукрі, а в провінції, де повно дрібних фірм, економлять і кладуть підсолоджувачі. Така вода годиться діабетикам, а для дітей — шкідлива, адже малюки мають одержувати натуральні вуглеводи.
Резюме: купуючи продукти, уважно вивчайте маркування. А вживати харчі з "третіх країн”, серед яких немало контрабандних, зовсім не слід.